Ce echipament sa folosim pentru pescuitul crapului daca suntem la inceput de drum?

Majoritatea pescarilor de crap viseaza acea captura care sa ii faca sa simta cu adevarat ca pescuitul la crap justifica orele, daca nu chiar zilele de asteptare indelunga pe balta. Dar pentru cei care acum se initiaza in pescuitul crapului, cateva sfaturi nu sunt de neglijat. Iata mai jos cele mai importante informatii cand vine vorba de pescuitul la crap.

 

Lansetele consacrate in pescuitul crapului sunt cele de 3,60 sau 3,90m, de cele mai multe ori din 2 tronsoane. Cu toate ca veti gasi destule modele si din 3 tronsoane sau chiar telescopice. Se recomanda evitarea telescopicelor pentru ca de cele mai multe ori calitatea este indoielnica pentru piata noastra. Se poate vorbi chiar de un standard, acesta este lanseta de 3,60 m, putere 3 lbs, mufare pe cui Spigot, 7 inele. Variantele sunt: lungimea 3,90 m, puterea cuprinsa intre 2 si 4 lbs. Inelul de varf este preferabil sa fie macar de 10 mm in diametru, intrucat un inel mic va frana mult din potentialul aruncarii. O alta caracteristica importanta o reprezinta inelele: acestea, mai precis greutatea si alunecarea acestora. Cu cat sunt mai usoara si firul aluneca mai usor, cu atat mai bine.

Mulinetele folosite la ora actuala in pescuitul crapului au tamburul de capacitate mare si diametru f. mare (7 - 8 cm), asta deoarece firul folosit este unul mai gros decat de obicei si pentru care este nevoie de o capacitate mare. Trebuie stiut ca firul aluneca mai bine pe un tambur cu buza metalica decat pe unul din grafit. La fel cum aluneca mai bine pe aluminiu aliat cu titanul decat pe aluminiu simplu. La mulineta, intrucat suntem la inceput, nu trebuie sa uitam de bait-runner.

Firul este de preferat, desi nu este demonstrat, sa aiba culoarea cel mai putin vizibila pentru pesti. Pentru inceput ignorati culoarea si mergeti pe o grosime care sa va permita confortul sa pescuiti relaxat. Un fir mai subtire presupune o probabilitate mai mare de a avea intepaturi, pe cand un fir mai gros va ofera garantii suplimentare ca scoateti peste din apa. Pentru a fi siguri optati pentru un 0.30, aceasta fiind grosimea standard pentru majoritatea pescarilor.

Montura trebuie sa fie neaparat culisanta, principalul avantaj fiind dat de faptul ca pestele poate lua momeala si sa va ofere un ragaz suficient pina atunci cand sa intepati efectiv crapul. Puteti de asemenea sa optati pentru o montura fixa, riscurile de a avea o ruptura chiar in momentul in care crapul musca fiind mai mari.

Asadar daca sunteti incepatori in pescuit si alegeti sa treceti direct la crap, retineti esentialul: lansete de 3.6-3.9, fir de 0.30, mulineta cu bait-runner si un tambur suficient de mare (crapul este un peste caruia trebuie sa ii lasati posibilitatea sa ia fir, motiv pentru care ne trebuie destul de mult fir pe tambur) si o montura culisanta, cu un singur ac si montura tip fir-de-par. 

 

Tinand cont ca este probabil prima investitie nu va aruncati la mulinete scumpe. Ca orice pescar aflat la inceput de drum am descoperit ca intr-un interval relativ scurt vom face upgrade. Motiv pentru care lanseta este in acest caz mai importanta decat mulineta. Si pentru ca sunteti la inceput si ati ales un peste capricios, inarmati-va cu multa rabdare si o varga care sa va ocupe timpul atunci cand crapul nu trage. Fir-intins.ro la PESCUIT!