Pescuitul iarna: ce pesti pescuim? Unde si cum pescuim in octombrie, decembrie si ianuarie?

A sosit sezonul rece, cu temperaturi negative, si din ce in ce mai mult pescari se intreaba ce pesti mai pescuim acum sau unde si la ce pescuim iarna? Faptul ca a sosit iarna nu inseamna ca s-a terminat distractia pentru un pescar. Inseamna doar ca incepe un alt tip de distractie. 

 

Dupa cum stim pestii sunt animale cu sange rece, iar metabolismul lor creste sau scade in functie de temperatura apei in care traiesc. Ceea ce inseamna ca este adevarat ca pestii trag mai putin iarna. Sau poate inseamna doar ca trebuie sa fim un pic mai atenti la detalii, la locatie sau la momeala folosita atunci cand pescuim in timpul iernii. In primul rand trebuie sa stim ca cele mai active specii de pesti pasnici in timpul iernii sunt scobarul, cleanul, morunasul, obletele pe rau, iar pe lac obletele, babusca, rosioara.

Spre exemplu, vara crapii sunt foarte activi și pot patrula în întregul volum al lacului. Iarna, în schimb, aceștia își încetinesc metabolismul și nu mai sunt nici pe departe la fel de activi. Marea lor majoritate aproape că nu se mai hrănesc deloc, iar cei care încă o mai fac se deplasează pe zone incredibil de mici. n timpul zilelor insorite crapii vor cauta zonele cu apa mica pentru ca se incalzesc cel mai repede, mai ales daca acestea se gasesc in vecinatatea stufului sau a unui copac care atarna peste mal actionand ca mici capcane de soare. Aveti in vedere unghiul sub care cad razele soarelui atunci cand alegeti o zona cu apa mica.Perioada in care soarele arde cel mai tare este dupa pranz.Cautati zone care se bucura desoare la pranz si dupa-amiaza si evitati zonele umbrite. La fel ca si noi, crapii adora sa simta caldura soarelui.

 

Cele mai bune momeli in perioada de iarna  sunt larvele de Chironomide(libelulele),viermisorii de carne, carii, sangele, maduva de bovina, ficatul de pasare feliat subtire.

Poate cel mai activ peste pe care il putem alege pentru sezonul rece este bibanul. Bibanul, peşte răpitor foarte activ iarna, face deliciul majorităţii pescarilor de răpitori care preferă să iasă la pescuit la copcă, în anotimpul rece. Trăind în grupuri mari, ierarhizate, bibanul prezintă un comportament concurențial de hrănire deosebit de puternic. Practic, bibanul atacă tot ce tremură și mișcă în apă, fiind capabil să-și urmărească prada până la epuizare.

Concluzii:

Daca vreti o partida reusita de pescuit iarna, alegeti bibanul drept tinta.

Alegeti zonele cu ape mici, cu probabilitate mai mare de a se incalzi mai repede in anotimpul rece.

Folositi momeli specifice sezonului rece atunci cand pescuiti iarna: larve, viermisori de carna, ficat. Daca vreti momeala vie alegeti orice momeala care poate rezista un timp indelungat in viata.

 

Alegeti lacuri si balti pe care le cunoasteti si profitati de topografia locului.